Hoe zat het ook alweer… lees aandachtig, want de regels zijn verschillend per land. De route naar de populaire wintersportbestemmingen loopt doorgaans via België of Duitsland. In dat laatste geval betekent het dat je verplicht bent om winterbanden te hebben.
Tot voor kort waren vierseizoenenbanden voldoende. Deze modder- en sneeuwbanden moeten in de genoemde landen echter ook een sneeuwvloksymbool naast de M en de S op de zijkant van de band hebben. Dit geeft aan dat dit rubber aan bepaalde eisen op besneeuwde ondergrond voldoet.

Voor de banden zonder sneeuwaanduiding is in Duitsland een overgangsregeling van kracht, waardoor ze tot 30 september 2024 toegestaan zijn. Dit geldt echter alléén voor banden die voor 31 januari 2017 geproduceerd zijn. Wanneer de band de fabriek heeft verlaten, is op te maken uit de zogeheten DOT-code. De laatste vier cijfers van die code staan voor het weeknummer en jaartal. Het getal 5119 staat in dat geval voor week 51 in 2019.

Periode en profiel
In Duitsland moet het voertuig als geheel klaar zijn voor winterse omstandigheden. Dit betekent dat je verplicht bent antivries bij de ruitenwisvloeistof te doen, dat het vloeistofpeil op orde moet zijn en dat je sneeuwkettingen bij je moet hebben.

In Duitsland zijn winterse omstandigheden niet aan een bepaalde periode gebonden. In Oostenrijk is dat wel het geval. Daar geldt dat winterbanden verplicht zijn tussen 1 november en 15 april. In Tsjechië geldt de verplichting tussen 1 november en 31 maart. M+S-banden zijn eveneens toegestaan. In beide landen – Oostenrijk en Tsjechië – moet de profieldiepte minimaal 4 millimeter zijn. In Frankrijk nemen ze genoegen met 3,5 millimeter. Daarnaast zijn M+S-banden alleen verplicht als dat langs de weg wordt aangegeven. Hetzelfde geldt voor sneeuwkettingen.

België en Zwitserland
In België en Zwitserland ontbreekt wettelijke regelgeving omtrent winterbanden. Het is wel slim om met winterbanden op pad te gaan, al was het alleen maar omdat je in Zwitserland een boete voor verkeershinder riskeert als je op zomerbanden in de problemen raakt.

Italië
In Italië beperkt de winterbandenplicht zich tot bepaalde regio’s. Voor het Aostadal geldt dat je tussen 15 oktober en 15 april winterbanden onder de auto moet hebben. Op de Brenner-autosnelweg is die verplichting tussen 15 november en 15 april van kracht. Op dit traject moet je gedurende die periode ook sneeuwkettingen bij je hebben. De regels in Zuid-Tirol zijn vergelijkbaar met die in Duitsland.

Voor wie op wintersport gaat: fijne vakantie en een veilige reis.